Seralarda ihtiyaca göre pek çok ek donanım kullanılabilmektedir. Bu donanımlardan iklimlendirme ile ilgili olanlar sera ortamının ısıyı veya nemi arttırmaya, azaltmaya ve dengede tutmaya yönelik olabilmektedir. Bu gelişmiş otomasyon ve sistemler sayesinde sera içi verimi maksimize edilmektedir.
Seralarda sıklıkla kullanılan bu eklentilerden birisi de sera perdeleme sistemleridir. Bu sistemler yazın istenilen oranlarda gölgeleme sağlamak amacıyla kullanılmakla birlikte kışın da seradan meydana gelebilecek ısı kaybının azaltılmasını sağlamaktadır. Ayrıca gündüz aşırı ısınmayı engelleyip dengeleme sağladığı gibi gece de oluşacak aşırı ısı kaybını engelleyerek sera iklimini olumlu yönde etkiler. Genellikle hareketli sistemler olan sera perdeleme sistemleri gölgelemeyi sağlayan filmlerden, kumaşlardan veya alüminyum bileşenlerden oluşabilmektedir. Yetiştirilecek olan tarım ürünlerinin ışık ve sıcaklık isteklerine göre uygun perdeleme ve gölgeleme malzemesi ve yöntemi seçilir. Bu sistemler serada sıcaklık dengesini sağladığı gibi güneş ışınlarının etkisini %50’ye kadar azaltır. Standart gölgeleme oranları %55, %75 ve %95 olarak uygulanmaktadır. Sera perdeleme iç veya dış mekan için ayrı ayrı olabilmektedir. Topraklı ve topraksız üretim fark etmeksizin her türlü örtü altı tarımsal üretimde tercih edilebilir.
Sera perdeleme sistemlerinin mekanizmaları iki prensibe göre çalışır. Bunlar: Halatlı sistem ve Push-Pull sistemidir. Halatlı sistemde motorlar ve çelik halatlar yardımıyla mekanizma hareket eder. Push-pull sistem ise şaft sistemi ve kremayer dişlilerinin motordan aldıkları gücü işletmeleriyle çalışmaktadır.
Sera perdeleme sistemleri enerji tasarrufu sağlamanın yanında buharlaşmayı azalttıkları için su tasarrufu da sağlarlar. Montajı kolay olup bitki verimliliğini arttırdıkları kullanıcı deneyimleriyle sabittir. Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve hasat evresine ulaşması süresince dış etkenlere karşı koruma sağlayan önemli bir sistemdir. Serada yetiştirilebilecek ürün yelpazesinin genişlemesini sağlayan sistem ülkemizde özellikle seracılığın yaygın yapıldığı Akdeniz kıyı kuşağı başta olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde çeşitli iklimlendirme çalışmalarında uygulanmaktadır. Üretici ve montaj firmaları bu sistemler için ayrı ayrı garanti verebilmektedir. Uzun süre dayanıma sahip bu sistem içi teknik alt yapı ve satış sonrası destek ağı bulunmaktadır.
Tarımsal üreticilerimiz sera maliyetinin yanında çok da büyük bir maliyeti bulunamayan fakat bitki gelişimine çok önemli katkı sağlayan sera perdeleme sistemlerini mutlaka araştırmalı ve uygulamalıdırlar.
Detaylı bilgi almak ve fiyatlandırmalar için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.